biblioteket

Recension: The tiny wife

Recensioner the tiny wife Permalink0
 
 
Författare: Andrew Kaufman

Utgivningsår: 2010
 
Handling: 
A thief charges into a bank with a loaded gun, but he does not ask for money; what he asks for, instead, is the object of greatest significance currently in the possession of each patron. The thief then leaves, and the patrons all survive, but strange things soon begin to happen to them: One survivor’s tattoo jumps off her ankle and chases her around; another wakes up to find that she’s made of candy; and Stacey Hinterland discovers that she’s shrinking, incrementally, a little every day, and nothing that her husband or son do can reverse the process. The Tiny Wife is a fable about losing yourself in circumstances and finding yourself in the the love of another.
 
Mitt omdöme:
Det var länge sedan jag gillade en berättelse så här mycket. Jag var grundligt underhållen hela tiden. Hur författaren har fått in så mycket på så lite plats är otroligt.
 
The tiny wife är väldigt "whimsical", vilket jag vanligtvis inte är ett jättestort fan av. Men här fungerade det väldigt bra, det kändes aldrig ansträngt eller löjligt. Jag gillade att vi får en inblick in i så många karaktärers liv efter rånet och trots att berättelsen hoppar runt lite kändes den aldrig osammanhängande. Sättet den är skriven på föll mig verkligen i smaken. Det var en bra blandning av humor och allvar liksom.
 
Karaktärerna tyckte jag väldigt mycket om och jag tycker att man lär känna dem väldigt bra. Det är intressant att se vad som hänt dem och försöka klura ut vad det kan tänkas betyda för dem. Just det tycker jag att författaren har lyckats med hur bra som helst. Det är liksom mycket som är osagt, fär man får fylla i betydelser och "luckor" själv. Detta blev dock aldrig förvirrande, utan det var öppet på ett spännande sätt.
 
Så har du en stund över kan jag verkligen rekommendera The tiny wife. Jag kommer utan tvekan läsa mer av Andrew Kaufman i framtiden.
 

Recension: Lilla Berlin - Mina vänner

Recensioner lilla berlin Permalink0
 
Författare: Ellen Ekman

Utgivningsår: 2014
 
Serie: Lilla Berlin #2
 
Handling: 
Ellen Ekmans fenomenala humorserie Lilla Berlin, som dagligen publiceras i tidningen Metro och blev bok i våras, kommer nu med en uppföljare. Dagens ungdom fikar rätt, fejkar hårt, fjärtar tyst, och flyttar runt i nya boken. Retrokramare, återbrukare, bakåtsträvare och dåtidsmänniskor får på pälsen. Och vi får följa med på julfirande med släkt och mobilskärmar. Varje stripp är en mininovell, med träffsäkra porträtt av unga storstadsmännikor på 2010-talet där vardagliga igenkänningsbara situationer skildras med precis humor och satir.
 
Mitt omdöme:
Tror egentligen inte att jag har så mycket nytt att komma med som jag inte redan nämnt i recensionen för volym 1, så det blir kort idag.
 
Jag gillar ju det här. Lilla Berlin är någonting man känner igen direkt. Det bästa är tecknarstilen. Älskar Ellen Ekmans stil på illustrationerna. Färglatt och man blir glad helt enkelt. Hon har skapat härliga karaktärer som man vid det här laget börjar känna. Situationerna är, för det mesta, relaterbara. Ofta överdrivna såklart.
 
Dock var det någonting som fattades för mig. Eller jag vet inte om något saknas egentligen, men den här volymen var inte riktigt lika bra som den första. Kan inte riktigt sätta fingret på varför. Men Lilla Berlin är perfekt när man behöver underhållning en stund. Kommer helt klart fortsätta med de här volymerna.
 
 
Min recension av Lilla Berlin #1

Recension: Livet enligt Dagny

Recensioner livet enligt dagny Permalink1
 
 
Författare: Dagny Carlsson & Helen Bjurberg

Utgivningsår: 2016
 
Handling: 
Möt Dagny Carlsson, 104 år, pigg och frisk och världens äldsta bloggare! När Dagny var 99 år gammal anmälde hon sig till en datakurs. Då tog livet en ny vändning.
   Här berättar hon personligt om sina erfarenheter. Om hemligheten bakom att hålla sig vital och slippa krämpor på ålderns höst. Om tillvarons med- och motgångar. Och hur det är att plötsligt och oväntat bli kändis.
   Dagny reflekterar över livet av idag och jämför med hur det var förr. Generöst delar hon med sig av sina tankar om kärlek, vänskap, hälsa, mat, utseende, nyfikenhet - och om konsten att ha kul på gamla dar.
 
Mitt omdöme:
Jag såg Dagnys avsnitt i dokumentärserien "Det är inte så dumt att bli gammal" för ganska länge sedan och blev kär. Såg avsnittet igen för några dagar sedan och efter lite googlande upptäckte jag att den finns en bok av och om Dagny. Självklart var jag tvungen att ta en titt.
 
Tonen är personlig och lättsam. Boken är berättat på ett sätt som gör att man får känslan av att Dagny talar till en. Som läsare får man lära sig både om Dagnys egna liv, men man får också en väldigt intressant inblick i vår historia. Saker vi tar för givet idag, som kylskåp till exempel, har Dagny inte alltid haft i sitt liv. Jag gillar hur hon talar om diverse olika skillnader mellan nu och då. Hur hon är så öppen för det nya, men för den sakens skull kan hon ändå se saker från förr som kanske funkar bättre.
 
Jag älskar Dagnys syn på livet. Att inte bry sig så mycket om vad andra tycker, att göra saker helt enkelt för att man vill prova. Går det fel så gör det. Någonting jag själv har väldigt svårt för, men det är inspirerande att höra hur hon lever sitt liv nuförtiden.
 
Så Livet enligt Dagny är en fin, enkel (i ordets bästa bemärkelse) och mycket intressant och rolig bok. Rekommenderas varmt!
 
Till top