biblioteket

Recension: Every heart a doorway

Recensioner every heart a doorway Permalink0
 
 
Författare: Seanan McGuire

Utgivningsår: 2016
 
Serie: Wayward children #1
 
Handling: 
Children have always disappeared under the right conditions; slipping through the shadows under a bed or at the back of a wardrobe, tumbling down rabbit holes and into old wells, and emerging somewhere... else.
   But magical lands have little need for used-up miracle children.
   Nancy tumbled once, but now she’s back. The things she’s experienced... they change a person. The children under Miss West’s care understand all too well. And each of them is seeking a way back to their own fantasy world.
   But Nancy’s arrival marks a change at the Home. There’s a darkness just around each corner, and when tragedy strikes, it’s up to Nancy and her new-found schoolmates to get to the heart of the matter.
   No matter the cost.
 
Mitt omdöme:
Premissen för den här boken är fantastisk och antagligen någonting vi bokälskare har fantiserat om en eller två gånger under våra liv. Och jag förväntade mig att älska den här boken. Det gjorde jag inte, åtminstone inte så mycket som jag hade trott att jag skulle göra. Men den var bra och jag förstår varför så många tycker om den.
 
Som sagt, hela grundidén med skolan där dessa människor lär sig hantera faktumet att de är tillbaka i vår värld är väldigt intressant. Att få läsa om de olika ställen de varit på likaså. Men jag önskar bara att den aspekten fick ta lite mer plats i berättelsen. Det kändes inte som att vi får en tillräckligt stor inblick i Nancys värld till exempel. Små glimtar bara. Och det blev jag lite besviken på. Jag visste inte heller att det här till viss del är en mystery-bok. Det är vanligtvis inte riktigt min grej och det gjorde att jag inte riktigt fastnade för berättelsen alla gånger. Det tog också väldigt lång tid för mig att börja bry mig om karaktärerna. Jag tyckte om dem, men brydde mig inte särskilt mycket förrän kanske de sista 30 sidorna eller så. Vilket är väldigt synd.
 
Jack var nog den karaktär jag tyckte var intressantast. Hon stod ut lite mer än de andra, och jag tror att nästa bok i serien mest följer henne och hennes syster! Det ska bli kul att läsa. Jag tyckte också väldigt mycket om Lundy. Hela hennes story var väldigt intressant och lite sorgsen.
 
Boken är väldigt välskriven och språket är vackert och eget. Stämningen är mystisk och lite skum på något sätt, vilket passar berättelsen bra. Och jag fullkomligt älskade slutet! Så även om jag hade vissa problem med boken kommer jag helt klart fortsätta med serien. Den var tillräckligt engagerande och unik för att göra min nyfiken inför fortsättningen.
 

Skriva: Min bok

Skriva skriva, skrivande Permalink1
Som utlovat i mitt förra Skriva-inlägg tänkte jag berätta lite om boken jag arbetar på för tillfället. I mycket enkla drag kan man säga att det är en äventyrshistoria för ungdomar, där vi följer en ung flicka som blir kidnappad av ett gäng pirater. Tanken är att vi får följa henne under flera år och vara med om de äventyr och svårigheter hon hamnar i.

Idén kom när jag såg en video där en tjej nämnde att hon skulle vilja läsa mer om pirater i YA-böcker. Direkt kände jag att jag ville prova att göra just det. Skriva en bok om pirater. Det råkade även vara NaNoWriMo-tider, så jag satte igång att planera så att jag skulle kunna börja skriva den 1 november. Och för första gången i mitt liv kändes det enkelt. Inte alltid, men bra mycket oftare än med andra projekt. Jag lärde känna karaktärerna, framförallt min huvudkaraktär Carolina, på ett sätt jag sällan gjort förut. Världen var tydlig för mig och jag hade både flera stora nyckelscener och mindre scener klara för tre framtida böcker. Mitt problem har mest legat i målet. Var ska Carolina hamna? Vad vill hon uppnå? En lösning kom jag på som funkar, utmaningen ligger i att göra den tillräckligt intressant. Och det är där jag befinner mig just nu. För jag är alldeles i slutet på första bokens första utdrag. Och jag känner att jag står still lite. Men jag tror att det mest är mitt eget tvivel som står i min väg. Jag måste helt enkelt bara sätta mig och få det på pränt. Redigeringen är ju nästa steg.

Som sagt är detta tänkt vara första boken i en trilogi. Jag planerar att börja på bok två under årets NaNo. Lite bakvänt kanske, för första boken kommer inte vara klar tills dess. Men jag känner ändå att jag vill göra så, NaNoWriMo är ju så kul och jag vill inte lämna den här världen för något annat.
 
Men nu gäller det helt enkelt att få klart detta första utkast och sedan sätta igång med redigeringen. Jag hoppas vara helt klar i början av 2017 och kanske, kanske börja kika på egenutgivning. Det är vägen jag mer och mer känner är rätt för mig. Nästa Skriva-inlägg blir kanske lite funderingar kring just egenutgivning?
 
Skriv gärna i kommentarerna om det är någonting annat ni vill att jag ska blogga om när det kommer till skrivande!
Till top