biblioteket

Recension: Tjäna pengar på Internet när du sover

Recensioner tjäna pengar på internet när du sover Permalink0
 
Författare: Anders Sjöberg

Utgivningsår: 2008
 
Handling: 
Anders Sjöberg kodade sin första webbsajt 1994 när han startade annonstidningen Lila Tidningen. Sedan 1999 har han arbetat heltid med internet och startat flera lönsamma affärsområden, däribland den välbesökta sajten Gravid.seI denna bok visar han på nio helt skilda områden där han idag tjänar pengar på sina internetföretag.Boken lämpar sig dels för de som är sugna på att skaffa sig en passiv inkomst och dels för de som på sikt hoppas kunna leva på sin nystartade internetverksamhet.Ytterligare en målgrupp är de personer som driver företag och är nyfikna på vad man kan förvänta sig av konkurrensen från de nya aktörer och marknader som uppstår via enkelheten med internet.
 
Mitt omdöme:
Efter att ha läst Quiet kände jag för lite mer facklitteratur och snubblade över den här boken. Den lät intressant och berör ett ämne jag tycker är spännande. Inte särskilt lång var den heller. Och det visade sig vara en riktigt intressant bok. 
 
Det bästa är hur handfast och konkret den är. Författaren ger exempel som är lätta att förstå och som i många fall är förankrade i verkligheten. Jag blev själv väldigt inspirerad och blev introducerad till flera nya sätt att tjäna pengar online. Jag visste väl att de fanns, men jag hade inte riktigt tänkt på dem som en möjlig inkomstkälla. Det fanns självklart avsnitt jag var mindre intresserad av också. En bok som tar upp så pass många områden lär ha en eller två som intresserar läsaren mindre än andra liksom. Och mot slutet tyckte jag att författaren fastnar lite i hans egna företaganden. Exempel från hans egen resa finns med utgenom hela boken, vilket är intressant och bra i de flesta fall. Men mot slutet kände jag att det blev lite mycket av den varan helt enkelt.
 
Jag har väl egentligen inte så mycket mer att säga om den här boken. Inspirerande, konkret och lätt att förstå summerar väl mina tankar om den. Värd att läsa om det är ett ämne du finner intressant.
 

Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking

Recensioner quiet Permalink0
 
 
Författare: Susan Cain

Utgivningsår: 2012
 
Handling: 
At least one-third of the people we know are introverts. They are the ones who prefer listening to speaking, reading to partying; who innovate and create but dislike self-promotion; who favor working on their own over brainstorming in teams. Although they are often labeled "quiet," it is to introverts that we owe many of the great contributions to society--from van Gogh’s sunflowers to the invention of the personal computer.
   Passionately argued, impressively researched, and filled with indelible stories of real people, Quiet shows how dramatically we undervalue introverts, and how much we lose in doing so. Taking the reader on a journey from Dale Carnegie’s birthplace to Harvard Business School, from a Tony Robbins seminar to an evangelical megachurch, Susan Cain charts the rise of the Extrovert Ideal in the twentieth century and explores its far-reaching effects. She talks to Asian-American students who feel alienated from the brash, backslapping atmosphere of American schools. She questions the dominant values of American business culture, where forced collaboration can stand in the way of innovation, and where the leadership potential of introverts is often overlooked. And she draws on cutting-edge research in psychology and neuroscience to reveal the surprising differences between extroverts and introverts.
 
Mitt omdöme:
Jag är introvert till 100 procent. För några år sedan när jag lärde mig att det faktiskt fanns ett ord för människor som mig så kändes det så himla skönt. För jag hade alltid känt att någonting inte stod riktigt rätt till. Hade alltid fått höra att jag måste ta mer plats, prata mer. "Du måste ha lite mer jävlar anamma" har folk sagt till mig hela livet. Men tack vare det här ordet, introvert, har jag med tiden mer och mer accepterat mig själv och min personlighet. Gradvis har jag till och med börjat tycka om att vara introvert. Och jag tror att sådana här böcker är så himla viktiga att läsa, för såväl introverta, extroverta och alla där emellan.
 
Boken är fylld med information och den är, oftast, intressant. Självklart kommer inte allt kunna appliceras på varje läsare och allt kommer inte intressera alla. Men så är det väl med faktaböcker? Språket är enkelt att förstå och sättet boken är skriven på är engagerande. Jag lärde mig en hel del om att vara introvert, men även om att vara extrovert. Jag har fått upp ögonen för fler aspekter i ens liv där introverta egenskaper är en positiv sak, och ofta var det ganska oväntade exempel där vi kan passa och finna framgång.
 
Så helt klart värd att läsa om det är ett ämne du vill lära dig mer om eller och du vill försöka förstå någon introvert person i ditt liv. Dock kände jag att exemplena var ganska många, eller vad man kan säga. De drog ut boken lite på något sätt, och därmed kände jag att läsupplevelsen var något seg på sina ställen.
 

Recension: Längtan

Recensioner längtan, sagan om isfolket Permalink0
 
Författare: Margit Sandemo

Utgivningsår: 1982
 
Serie: Sagan om Isfolket #4
 
Handling: 
Yrja Mattiasdotter var tjock och klumpig och svårt misshandlad av sjukdom. Folk gjorde narr av den fattiga flickan och kallade henne Tisteln. Yrja hade en stor sorg, hon var djupt och olyckligt förälskad i den rike och duktige Tarald, son till baronen Dag Meiden och Liv av Isfolket.
   Tarald hade dock bara ögon för sin vackra kusin Sunniva. På grund av det onda arvet skulle ett förhållande dem emellan bli ödesdigert...
 
Mitt omdöme:
Jag har märkt att de här böckerna är perfekta när jag vill ha något lätt och medryckande, utan att det innebär att kvalitén stryker med. För de får mig alltid på läshumör, böckerna om isfolket. De är så stämningsfulla och vackert skrivna, jag fattar inte hur Margit Sandemo lyckades skriva så oerhört många böcker på så kort tid alltså!
 
Så vi fortsätter följa den här familjen och se deras barn och barnbarn växa upp. Det går rätt fort, men det gör ingenting. Jag tycker ändå att man får lära känna karaktärerna tillräckligt väl och man får även chansen att ta farväl av de äldre som man förälskat sig i. Trots att det är så många karaktärer har jag aldrig problem att hålla isär dem. De är alla distinkta och har sin egen personlighet, vilket är väldigt skickligt gjort. Yrja är väl den vi följer mest i den här boken och jag tyckte hon var ett fint tillskott i familjen. Men den mest intressanta nya personen var ändå Kolgrim. Jag ser verkligen fram emot vad som ska komma att hända med honom.

Den här boken var dock lite seg att komma igång tyckte jag. Inte tråkig direkt, bara lite sävlig på något sätt. Och den kändes ibland som en "bro-bok", om ni förstår vad jag menar. Men det är kanske inte så konstigt, det är ju en väldigt lång serie det här. Men i andra hälften hände en hel del spännande saker som nog kan bära flera böcker framåt. Det var också lite sorgligt att vi måste se en del karaktärer försvinna, men så är det väl när en serie utspelar sig över så lång tid.
 
Sagan om Isfolket fortsätter underhålla mig och jag fortsätter med spänning i serien. Jag kan verkligen rekomendera ljudböckerna som läses av Julia Dufvenius (finns på Storytel). De är sjukt bra gjorda.
 
Till top