biblioteket

Recension: Det är Lotta, förstås!

Recensioner det är lotta, förstås! Permalink0
 
Författare: Merri Vik

Utgivningsår: 1958
 
Handling: 
Här får vi för första gången stifta bekantskap med Marie-Sofie Charlotta Månsson, det vill säga Lotta. Julen nalkas och Lotta och hennes klasskamrater lussar för Lockige Fridolf.
 
Mitt omdöme:
Läste ett par av Lotta-böckerna när jag var liten och tyckte de var ganska roliga. Så när jag såg att de fanns som e-böcker på Storytel bestämde jag mig för att se hur jag gillar böckerna idag. Inte minst ville jag börja från början i serien.
 
Och jag kände genast igen stilen. Rappt och vardagligt språk, även om det här märks att boken har några år på nacken. Lotta är lika rolig som jag minns henne. Dråplig liksom. Man tycker om henne fast det kanske inte alltid går som hon tänkt när hon gör saker. De svårigheter hon hamnar i löser sig ju till slut ändå.
 
Det var även fint att läsa om Lottas vänskapsrelationer och även relationerna inom familjen. Allt kändes så genuint. 
 
Allt som allt var det väldigt roligt att återvända till Lotta. Även om allt löser sig lite väl snyggt och prydligt och även om författaren är, väldigt, förtjust, i, kommatecken, i, sina, meningar. Men det ska blir roligt att följa den här serien framöver, när man behöver något fint och roligt att läsa.
 

Recension: Hemmet

Recensioner hemmet Permalink0
 
Författare: Mats Strandberg

Utgivningsår: 2017
 
Handling: 
Välkommen till Hemmet. En kuslig berättelse om kärlek, vänskap och den största skräcken av alla: att förlora kontrollen över sig själv.
   Joel är tillbaka i småstaden där han växte upp. Han har tvingats bli förälder till sin mamma Monika, som nu ska flytta in på demensboendet Tallskuggan.
   På hemmet jobbar Joels barndomsvän Nina. De har inte pratat med varandra sedan tonårens smärtsamma avsked.
   Monika blir allt sämre när hon flyttat in på avdelning D. Hennes utbrott alltmer våldsamma. Och hon tycks veta saker som hon inte borde känna till. Det är nästan som om något okänt tagit över henne.
   Nu förs Joel och Nina åter samman för att rädda Monika - och sig själva.
 
Mitt omdöme:
Alltså hur gör han? Jag har varit så himla opepp på läsningen den senaste tiden, så bestämmer jag mig för att läsa något av Mats Strandberg och vips! Lässvacka cured. Hemmet var en riktigt spännande och obehaglig bok, precis som Färjan. Jag älskar hur författaren blandar vardag och övernaturlighet så sömlöst. Det känns så verkligt liksom.
 
Det bästa är som vanligt karaktärerna. Det är många personer vi lär känna under berättelsens gång, men det blir aldrig förvirrande. Alla har väldigt distinkta röster och personligheter och jag tycker verkligen att man kommer dem nära, även de lite mindre karaktärerna. Relationerna mellan dem alla är skickligt skapade och komplexa. Just relationerna lyfter berättelsen så himla mycket.
 
Själva skräck-elementet i boken är sjukt bra gjort. Det är en genre jag är ganska obekant med, men vill gärna läsa mer av. Jag lyssnade (btw, kan verkligen rekommendera ljudboksversionen av Hemmet.) ganska sent i går kväll och var tvungen att stänga av. Det var helt enkelt för sent och mörkt för den boken.
 
Vid något enstaka tillfälle tyckte jag att det blev lite segt (med betoning på lite), så det blir inte riktigt full pott för Hemmet. Men läs den här för allt i världen! Det är en fantastisk bok.
 

Recension: To all the boys I've loved before

Recensioner to all the boys I've loved before Permalink0
 
Författare: Jenny Han

Utgivningsår: 2014
 
Serie: To all the boys I've loved before #1
 
Handling: 
What if all the crushes you ever had found out how you felt about them… all at once? 
   Sixteen-year-old Lara Jean Song keeps her love letters in a hatbox her mother gave her. They aren’t love letters that anyone else wrote for her; these are ones she’s written. One for every boy she’s ever loved—five in all. When she writes, she pours out her heart and soul and says all the things she would never say in real life, because her letters are for her eyes only. Until the day her secret letters are mailed, and suddenly, Lara Jean’s love life goes from imaginary to out of control.
 
Mitt omdöme:
Det här var en söt, fluffig bok som jag på det stora hela tyckte om. Jag förstår inte riktigt hypen, men som sagt tyckte jag boken var helt okej bra. En berättelse man kan ta sig igenom fort och som håller en underhållen.
 
Jag gillar familjedynamiken som finns här mellan Lara Jean, hennes systrar och pappa. Det kändes verkligen som en familj som står varandra nära. De gör mycket tillsammans och är närvarande i varandras liv. Konflikten med Margo var också väldigt bra skriven, en av de bättre bitarna i boken tror jag.
 
När det kommer till de mer "romantiska" relationerna kunde jag störa mig lite mer. Särskilt på Josh. Jag tyckte inte om honom helt enkelt, hur han betedde sig mot Lara Jean. Jag tyckte han mest tog henne för given, att han bara ville ha henne när någon annan också ville det. Jag tyckte inte heller om hela "protecor"-grejen. "Han är inte bra nog för dig," "Jag måste skydda dig." Sån bullshit. Nej, han och Lara Jean's relation föll mig inte i smaken. Peter var bättre, även om jag kanske inte var sådär överdrivet förälskad i honom heller. Men han kändes mer som att han faktiskt tyckte om Lara Jean. Att han respekterade henne och såg henne som en person som klarar av saker. Deras relation kändes dessutom lite mer utvecklad, trots att hon och Josh ska ha känt varandra så himla länge.
 
Jag tycker också att Lara Jean som huvudperson var okej. Hon var som resten av boken, lite söt och fluffig. Men jag kunde störa mig på hur ung hon framstod. Nog för att 16 är ungt, men ibland kändes hon knappast äldre än 11 eller 12.
 
Så allt som allt är jag väl inte himlastormande förälskad i To all the boys I've loved before. Men den var tillräckligt bra för att jag kan tänka mig att plocka upp nästa bok i serien.
 
Till top