biblioteket

Recension: Every day

Recensioner every day Permalink0
 
Författare: David Levithan

Utgivningsår: 2012

Handling: 
Every morning, A wakes up in a different person's body, a different person's life. There's never any warning about where it will be or who it will be. A has made peace with that, even established guidelines by which to live; Never get too attached. Avoid being noticed. Do not interfere.
   It's all fine until the morning that A wakes up in the body of Justin and meets Justin's girlfriend, Rhiannon. From that moment, the rules by which A has been living no longer apply. Because finally A has found someone he wants to be happy with - day in, day out, day after day.
 
Mitt omdöme:
Innan själva recensionen börjar vill jag bara ta upp något jag märkte precis. Notera att det A beskrivs som en "he" i bokens handling. What?! Ja ja, nothing to do about that.
 
Every day var en väldigt fin bok. Dess starkare sidor är definitivt språket och handlingens minst sagt unika koncept, i alla fall enligt mig. Jag har aldrig läst någonting av David Levithan innan, men jag kommer definitivt läsa mer av honom. En aspekt jag tycker att han skötte skickligt var att A var väldigt distinkt, trots att vi på sätt och vis möter hen på nytt i varje kapitel. Jag såg olika personer framför mig varje gång A trädde in i en ny kropp, men jag hade fortfarande inga problem med att hålla kvar A's essens eller vad man ska säga. 
 
Själva karaktärerna var okej, jag gillade dem. Men det fanns ingen som jag blev överdrivet entusiastisk över. Som sagt, språket och konceptet var de delar som drev berättelsen framåt. Utan de byggstenarna hade boken antagligen varit lite småtråkig. De delar som antagligen var menade att skapa lite suspens (med Nathan) kändes lite mjäkiga, som om de vad där bara för att. 
 
En sak jag gillade var att A värnar så mycket om personerna hen "lånar". Hur mycket hen än skulle vilja stanna kvar längre än en dag skulle hen aldrig göra det. Som de säger i boken; det vore kidnappning. A är inte den enda som är inblandad liksom. Så den delen kändes logisk och trovärdig. A har kanske inget "normalt" liv, men det är okej ändå. 
 

Every day

Nytt och lånat every day Permalink1
 
 
Jag slutade lite tidigare än vanligt idag, så jag bestämde mig för att skaffa ett bibliotekskort i staden jag för tillfället har min praktik i. Sagt och gjort, jag fick mitt kort och började sedan utforska hyllorna. Tror ni jag gick därifrån tomhänt? Skulle inte tro det. Så fort jag fick syn på Every day av David Levithan norpade jag snabbt åt mig den. Har aldrig läst något av honom tidigare, men hittills gillar jag den. Började läsa på tåget hem och är ungefär 60 sidor in.
 
Projekt 5 då? Nja, jag känner mest bara för att kasta bort det där projektet. Det är inget kul med restriktioner när det kommer till böcker. Så jag vet inte om jag kommer fortsätta med det, trots att jag vill läsa mina olästa böcker här hemma. Tror jag tar det lite som det kommer istället. Läsningen blir så mycket roligare när man kan gå och köpa/låna en bok när man känner för det, istället för att ha dåligt samvete för att man bryter mot sitt köpförbud (eller vad man ska kalla det). Så får det bli. Amen.

Problem solved

Diverse blogg, design Permalink0
Min kära syster har hjälpt mig med mitt lilla problem med designen. Nu är hela bloggen bredare och finare! Och inte minst; headern syns. Mina tidigare inlägg ser väl lite roliga ut nu när allt har breddats, men det får vi leva med. Är väldigt nöjd i alla fall, kul med lite uppdatering! 
Till top