biblioteket

Månadsupdate - Juni

Månadsupdate juni, månadsupdate Permalink0
   
   
 
Månadens bästa bok: Ronja Rövardotter. Och Fangirl var lika bra som första gången jag läste den.
Månadens sämsta bok: Röd skymning.
Månadens bästa karaktär: Ronja! Och Cath måste också få hamna här.
Månadens sämsta karaktär: Kan inte riktigt komma på någon. Kanske Theresa, även om jag gillade henne till en början.
Antal lästa böcker: 8
Antal lästa sidor: 2570
 
Juni har känts som världens längsta månad! Även om jag har hunnit med en hel del böcker tycker jag knappt att jag har suttit ner och läst alls. Men det har jag ju tydligen. Ser fram emot läsningen under juli, väntar på flera riktigt spännande böcker!

Serier jag vill fortsätta - del 2

Böcker jag vill läsa böcker, serier Permalink0
För ganska länge sedan skrev jag ett inlägg där jag pratade om olika påbörjade serier som jag ville fortsätta läsa. Av dessa har jag bara avslutat en, och fortsatt på två tror jag. Men jag tänkter såklart fortsätta med resten i framtiden. Hur som helst fick jag lust att utöka min lista på serier jag vill fortsätta:
 
  • Throne of Glass av Sarah J. Maas
  
 
Totalt ska det finnas sex böcker i den här serien, som jag förstår det, men bara tre har omslag än så länge. Så de är de enda jag tar upp här. Jag lånade första boken på biblioteket för ett tag sedan och blev helt förälskad i den! Funderar nästan på att köpa hem böckerna med de här omslagen, även den första trots att jag redan har läst den. Helt fantastisk fantasy-berättelse och jag kan knappt vänta på att få läsa andra boken i serien.
 
  • Penryn and the End of days av Susan Ee
 
 
Det här ska bli en serie på fem böcker (thank God!) och enda anledningen till att jag bara läst de två första är att resten helt enkelt inte finns ute än. En helt underbar post-apokalyptisk berättelse om änglar. Med en underbar huvudkaraktär, massor av spänning och även ganska obehagliga scener är den här serien på väg att bli en av mina favoriter.
 
  • Across the Universe av Beth Revis
  
 
I den här Sci-fi serien har jag bara sista boken kvar att läsa, vilket jag ser fram emot. Tror att den kan bli riktigt spännande och intressant med tanke på hur saker och ting utvecklades i andra boken. Vet inte riktigt när jag kommer skaffa hem Shades of earth dock, det finns ju så himla många böcker jag vill läsa!
 
  • Shatter me av Tahereh Mafi
  
 
För det första så älskar jag omslagen till de här böckerna! För det andra älskade jag även språket i Shatter me, vilken är den enda boken jag läst i serien. Jag tror jag måste ta och läsa Unravel me ganska snart faktiskt, för handlingen i första boken börjar försvinna lite ur mitt minne. 
 
  • The Luxe av Anna Godbersen
   
 
Ännu en serie där jag bara har läst första boken. Lånade hem den för ganska länge sedan och är nyfiken på hur berättelsen fortsätter. Downton abbey möter Gossip girl brukar vara beskrivningen folk ger den här serien, och det kan jag nog hålla med om. 
 
  • The Iron Fey av Julie Kagawa

   
 
Den här serien kommer jag faktiskt fortsätta ganska snart. Andra boken är nämligen på väg hem till mig as we speak! Jag älskar Fe-berättelser och den här serien har dessutom Shakespear-influenser, vilket aldrig är fel. Gillade första boken ganska mycket och ser fram emot att fortsätta läsa om de här karaktärerna.
 
  • Percy Jackson and the Olympians av Rick Riordan

    
 
Och så har vi Percy Jackson! En middlegrade-serie centrerad kring grekisk mytologi. Jag har läst de två första böckerna och gillade dem massor. Percy är en jättefin huvudkaraktär och böckerna är roliga och spännande. Vet inte varför det tar sådan tid för mig att fortsätta med de här böckerna, med tanke på hur mycket jag gillade dem. Oh, well.
 
Tror det får räcka så för den här gången. Självklart finns det massor av serier jag är intresserad av att både påbörja och att fortsätta, inklusive de jag tog upp i mitt tidigare inlägg. Där har jag bara avslutat Vampire Academy, vilket det får bli ändring på tycker jag. 
 

Recension: Sherlock Holmes äventyr

Recensioner sherlock holmes äventyr Permalink1
 
Författare: Arthur Conan Doyle

Utgivningsår: 1892
 
Originalets titel: The adventures of Sherlock Holmes
 
Handling: 
Om man frågar vem som är den mest kända gestalten i detektivromanernas värld, är svaret givet, Sherlock Holmes, och endast två namn i hela världslitteraturen torde kunna jämföras med hans. Hamlet och Robinson Crusoe.

Denna volym innehåller tolv av de mest berömda kriminalfallen, bl. a. En skandal i Böhmen, De rödhårigas förening, De fem apelsinkärnorna och Det spräckliga bandet.

Sidney Pagets orginalillustrationer bidrar till den rätta stämningen, ett regnigt London, sparsamt upplyst av matta gaslyktor, eller den leende engelska landsbygden, som inte är så fridfull som man skulle kunna tro.
 
Mitt omdöme:
Som det står i handlingen så består den här boken av flera olika kortare berättelser. De publicerades i en tidning en och en som jag förstår det, och jag gissar att det är på det sättet de här berättelserna gjorde sig allra bäst. För när man läser dem så här, en efter en, så blir det lite kaka på kaka. Varje fall är uppbyggd på ungefär samma sätt, och även om man inte visste hur mysteriet skulle komma att lösas, så visste man alltid att det skulle göra det. Detta gjorde att det blev lite småsegt att ta sig igenom hela boken.
 
Men jag kan tänka mig att det var väldigt underhållande att följa Sherlock Holmes när berättelserna först publicerades i tidningarna. För han är en oerhört speciell och rolig karaktär. Han vet om hur bra han är och skyr inte att erkänna det. Den här originalversionen av Sherlock var dock lite mindre arrogant eller vad man ska säga, än vad jag annars har varit van att se honom i andra tolkningar. Det var också roligt att få se fallen ur Watsons ögon, och hur tydligt det är att han beundrar sin vän och hans förmågor. 
 
Skrivsättet var lättsamt, men gammeldags (såklart). Dock tror jag inte att det är språket som har fått de här berättelserna att leva vidare över åren, utan snarare den mycket underhållande Sherlock själv.
 
Till top