biblioteket

Månadsupdate - januari

Månadsupdate böcker, januari, månadsupdate Permalink1
    
  
 
Månadens bästa bok: Alltså nej. Jag kan inte välja bara en. Det har varit flera riktigt bra böcker denna månaden.  Även om Cinder fick högst betyg, så får den dela första platsen med The casual vacancy, Looking for Alaska och Jellicoe road. 
Månadens sämsta bok: Lacrimosa
Månadens bästa karaktär: Krystal Weedon från The casual vacancy tror jag.
Månadens sämsta karaktär: Bill från Levande död i Dallas.
Antal lästa böcker: 7
Antal lästa sidor: 2372
 
Min läslust, som var lite si-sådär under 2012's senare månader, har kommit tillbaka i full fart. I januari har jag verkligen njutit av att läsa och jag har hela tiden känt att jag bara vill ha mer. Skitkul! Hoppas det håller i sig ett tag till. Även om några av böckerna jag läste denna månaden inte direkt var något att hänga i julgranen, så var majoriteten riktigt bra. 

Recension: Jellicoe road

Recensioner jellicoe road Permalink0
 
Författare: Melina Marchetta

Utgivningsår: 2006

Originaltitel: On the Jellicoe road

Handling: 
Som elvaåring överges Taylor på 7-eleven av sin mamma. Många år senare hinner historien ikapp henne. Samtidigt väcks gamla konflikter till liv på Jellicoe internatskola, där ännu en i Taylors närhet försvinner och någon återvänder.
 
Jellicoe road är en lika vacker som skakande skildring av två generationers vänskapsband, mörka hemligheter och hjärtslitande tragedier. Ett finmaskigt nät som spänner över tid och rum. Parallellt med att Taylor tvingas konfronteras med sitt livs största utmaningar, visar sig ett manuskript innehålla nyckeln till det förflutna. Vilka var barnen som var med om det fruktansvärda för 22 år sedan? Är deras öden på något sätt sammanflätade med Taylors?
 
Berättelsen kan börja.

Mitt omdöme:
Det tog ganska lång tid för mig att komma in i den här boken. Nästan 150 sidor. Det var förvirrande och jag fattade inte vem alla karaktärerna var och ja... Jag vet inte, berättelsen tilltalade mig inte särskilt mycket. Så besviken jag blev! Jag funderade nästan på att sluta läsa, men eftersom jag inte gillar att inte avsluta böcker så fortsatte jag ändå. Vilken tur. För sedan blev det nämligen bra. Riktigt bra. Språket är fantastiskt, jag blev kär i karaktärerna och hur allt liksom vävdes ihop. 
 
Min favoritdel eller delar kanske man ska säga, var Hannahs berättelse. Speciellt efter att man fattar vem hennes karaktärer är och hur deras liv hänger ihop med "verkligheten". Jag fullkomligt älskade karaktärerna i Hannahs historia och vänskapen och kärleken dem emellan. De blev otroligt verkliga för mig, nästan verkligare än Taylor och de andra. Men jag tyckte om Taylor också. Och även om han inte alltid var så himla trevlig kanske så tyckte jag väldigt mycket om Jonah Griggs. Jag gillar verkligen hur författaren har skrivit sina karaktärer. De är så mänskliga. De har sina fel och brister, men de är liksom bra ändå. Relationerna de har till varandra är bokens absolut starkaste sida.
 
Språket sedan var väldigt vackert. Poetiskt på sina ställen. En tyngd av tragik ligger bakom orden och det gör allt så himla känsloladdat, som om Marchetta när som helst skulle kunna slita ut hjärtat på sina läsare. Vet inte om det låter vettigt, men jag vet inte hur jag ska förklara. Hur som helst tycker jag att ni ska läsa den här boken!
 

Recension: Cinder

Recensioner cinder Permalink0
 
Författare: Marissa Meyer

Utgivningsår: 2012

Originaltitel: Cinder
 
Serie: Lunar Chronicles #1 (Månkrönikan #1)

Handling: 
Cinder - en cyborg med elak styvmor och mystiskt förflutet. Nu står hon i centrum för en intergalaktisk maktkamp.

Cinder är 17 år och Nya Beijings bästa mekaniker. Som cyborg har hon inga rättigheter, och hennes styvmor lägger beslag på allt hon tjänar. En dag dyker prins Kai upp vid Cinders marknadsstånd. Den omsvärmade prinsen har ett uppdrag åt henne - och snart är de båda indragna i den onda Måndrottningens intriger. Samtidigt härjar en dödlig pest på Jorden. Cyborger som utses till försökskaniner har ingen chans att överleva ...


Mitt omdöme:
Cinder har varit på min att-läsa-lista hur länge som helst. Och jag blev inte besviken. Hela världen som Meyer har byggt upp är fantastisk och karaktärerna likaså. Cinder var en jättebra huvudkaraktär. Jag tyckte verkligen om henne och jag är hur nyfiken som helst på vad som kommer hända henne i seriens andra bok. Kai tyckte jag också om och jag gillade deras scener tillsammans. Iko var också en supergullig karaktär.
 
Hela grejen med lunar-folk var väldigt intressant att läsa om och all teknologi likaså. Det hela förklarares på ett sådant sätt att det kändes rimligt. Jag köpte liksom att världen skulle kunna se ut så här i framtiden. Askunge-inslagen var underhållande, men jag tror att boken hade varit precis lika bra om den inte hade baserats på sagan. Den är stark nog att stå på egna ben eller vad man ska säga. Men det var ett intressant och underhållande koncept. Jag blev riktigt sugen på att läsa fler fairytale-retellings om inte annat. Inte minst Scarlet, som är Cinders uppföljare. Den vill jag läsa så fort som möjligt.
 
Till top