biblioteket

Månadsupdate - September

Månadsupdate månadsupdate, september Permalink1
   
     
 
Månadens bästa bok: Delad första plats för Scarlet, Sjukdomen och Döden.
Månadens sämsta bok: Har bara läst bra böcker denna månaden, så jag hoppar över denna kategorin.
Månadens bästa karaktär: Benjamin från TATUH
Månadens sämsta karaktär: Vad svårt... Nej. Det är ingen som är sämst denna månaden!
Antal lästa böcker: 8
Antal lästa sidor: 2930
 
Såhär mycket har jag nog aldrig läst under en månad. Och faktumet att jag bara har läst bra böcker gör ju inte saken sämre! Efter en sommar som har varit en enda lång lässvacka har september varit årets bästa läsmånad!

Recension: Torka aldrig tårar utan handskar - 3. Döden

Recensioner döden, torka aldrig tårar utan handskar Permalink0
 
 
Författare: Jonas Gardell

Utgivningsår: 2013
 
Serie: Torka aldrig tårar utan handskar #3

Handling: 
Det här är berättelsen om mina vänner. Om Paul och Bengt. Seppo och Lars-Åke. Om Rasmus och Benjamin. De som sökte friheten och kärleken i en tid inte långt från nu. Det här är berättelsen om en sjukdom som tog mina vänners liv medan de ännu var helt unga. En berättelse om lidande, förnedring och om svek, men också en berättelse om kärlek som trotsar allt. 
    För du vet hur det är:
    Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen!
 
Mitt omdöme:
Det tog alltså inte särskilt lång tid för mig att läsa seriens sista del efter att ha läst den andra boken. Så jag vet inte riktigt vad jag ska skriva som jag inte skrev i min recension igår. Karaktärerna älskar jag precis lika mycket, språket griper tag i mig även i den här boken. Den här berättelsen kommer finnas kvar i mitt minne länge, så är det nog för de flesta som läser den här serien.
 
Något som jag inte tror att jag tagit upp i mina andra recensioner, är att jag faktiskt gillar hur "hoppig" berättelsen är. Ena stunden kan man befinna sig på julafton 1982, nästa är Benjamin nästan femtio. Ett sådant sätt att skriva brukar irritera och förvirra mig, men i de här böckerna funkar det väldigt bra. Jag gillar även hur Jonas Gardell använder metaforer och symbolik i berättelsen.
 
Så om ni inte har räknat ut det redan så älskar jag den här serien, och "Döden" är en väldigt bra avslutning. Så läs de här böckerna för guds skull! Om ni mot förmodan inte redan har gjort det.
 
 

Recension: torka aldrig tårar utan handskar - 2. Sjukdomen

Recensioner sjukdomen, torka aldrig tårar utan handskar Permalink0
 
 
Författare: Jonas Gardell

Utgivningsår: 2013
 
Serie: Torka aldrig tårar utan handskar #2

Handling: 
De är en sorts familj: ärkefjollan Paul, Lars-Åke och Seppo, Reine med sitt plågade förflutna på den lilla bohuslänska ön, den vackre Bengt som är filmstjärna i vardande. Varje år firar de jul hos Paul, det är där Benjamin och Rasmus träffar varandra och blir kära. Allt ska de offra för kärleken.
     De älskar varandra så mycket. Världen och framtiden tillhör dem. Och det är då som sjukdomen kommer till staden. Bögpesten. Den nya digerdöden. De är alla så unga. En efter en skall de dö.
 
Mitt omdöme:
Ja, vad ska man säga? Jag tror på riktigt att de här böckerna är bland de bästa i svensk litteratur. Inte för att jag har läst ens en bråkdel av all svensk litteratur, men ändå. Jonas Gardells språk och sätt att skriva etsar sig liksom fast i en. Griper tag och släpper inte förrän boken är slut. Inte ens då.
 
Andra boken i serien var inte riktigt lite bra som första boken, vet inte riktigt varför. Men den är fortfarande helt fantastisk! Jag upplevde det som att den här boken var tyngre än sin föregångare. Vilket i och för sig inte är så konstigt, den heter ju till och med "Sjukdomen". Man sitter med gråten i halsen för allt känns så orättvist, med unga människor som behöver leva och dö med den här sjukdomen. Samtidigt som det finns så mycket kärlek på varenda en av de här sidorna. För jag älskar verkligen de här karaktärerna som man får lära känna. Och jag älskar all kärlek de har till varandra, trots snedsteg och misstag och mänsklighet. Jag gillade även att man fick en lite större inblick till fler karaktärers liv, som Reine och Bengt till exempel.
 
Precis som jag skrev i min recension till första boken, hade jag egentligen mer att skriva än vad jag kan komma på nu. Men det är kanske så de här böckerna fungerar, i alla fall för mig. Att de fyller en med så mycket som man vill säga, men allt det där liksom bara virvlar omkring i mitt eget huvud. Så jag sätter nog punkt här. Och så ska jag påbörja sista delen i serien.
 
 
Till top