biblioteket

Månadsupdate: Januari

Månadsupdate Permalink0
 
 
Månadens bästa bok: Interview with the vampire
Månadens sämsta bok: När döden kom till Pemberley
Månadens bästa karaktär: Tror det får bli Armand.
Månadens sämsta karaktär: Typ vilken karaktär som helst från Pemberley.
Antal lästa böcker: 2
Antal lästa sidor: 630
 
Som jag nämnde i min recension av Interview with the vampire har jag haft en liten lässvacka i januari. Och så har jag mestadels läst böcker med rätt långsamt tempo. Har några fler böcker jag påbörjat men inte läst klart. Hoppas ta mig igenom dem den närmsta tiden. Känner ändå att den här svackan är på väg bort, skönt. Längtar efter att bara plöja böcker, det är så kul ju.

Recension: Interview with the vampire

Recensioner interview with the vampire Permalink0
 
 
Författare: Anne Rice

Utgivningsår: 1976
 
Serie: The vampire chronicles #1
 
Handling: 
Here are the confessions of a vampire. Hypnotic, shocking, and chillingly erotic, this is a novel of mesmerizing beauty and astonishing force—a story of danger and flight, of love and loss, of suspense and resolution, and of the extraordinary power of the senses. It is a novel only Anne Rice could write.
 
Mitt omdöme:
Jag fullkomligt älskar filmen som är baserad på den här boken, så jag ville se om jag skulle gilla originalmaterialet lika mycket. Ärligt talat vet jag inte vilken version jag gillar bäst. Men jag måste säga att filmen är en riktigt bra adaption.
 
Det har tagit mig tre veckor att läsa den här boken. Jag måste skylla det delvis på att jag är i en liten lässvacka för tillfället, men tempot i den här berättelsen är även otroligt långsamt. Men det är en av de få gångerna det faktiskt inte är en dålig sak, det passar väldigt bra. Några få ställen kändes det lite väl långsamt, men på det stora hela gillade jag den lugna takten. Det fanns även några få ställen då jag var lite förvirrad över vad som hände, men när jag läste om de delarna klarnade det ganska fort. Anne Rice har verkligen lyckats med känslan av att Louis verkligen berättar sin historia. Det känns som att jag sitter och lyssnar på honom, helt uppslukad. På flera ställen har jag sett folk beskriva den här boken som 'hypnotisk', vilket jag tycker är en ganska passande beskrivning.
 
Karaktärerna är också en aspekt av den här boken jag tyckte mycket om. Ingen av dem är särskilt älskvärd, men jag älskar dem lite ändå. Louis var lite småtråkig ibland, men han fyllde sin plats som huvudkaraktär på ett bra sätt. Lestat föredrog jag faktiskt i filmen, här fastnade jag inte riktigt för honom. Claudia blev jag lite kär i, hon är en sådan intressant karaktär. Ett barn men ändå inte. Och en karaktär jag blev lite förvånad över var Armand. Dels över hans roll i berättelsen (återigen; jag kunde inte låta bli att jämföra med filmen), men även hur pass mycket jag gillade honom. Han blev en av mina favoriter i slutändan.
 
En annan aspekt jag verkligen tycker Anne Rice har lyckats förmedla är hur otroligt avskyvärt Louis tycker det är att vara vampyr. Personligen älskar jag vampyrer, men väldigt många versioner av varelsen tar upp en hel del positiva delar som väger upp de negativa. På sätt och vis är det väl så i den här "världen" också, men att vara vampyr här känns mest bara tröttsamt. Någonting som äter upp en.
 
Så ja, verkligen glad över att ha läst den här boken och jag ser fram emot att läsa resten av serien.
 

Att skriva

Diverse böcker, skriva, skrivande Permalink0
Jag älskar att skriva. Det är det jag vill göra, det jag vill arbeta med på ett eller annat sätt. Mitt problem är att jag aldrig avslutar de projekt jag påbörjar. De gånger jag kommer närmst är under NaNoWriMo. Att ha den där word countern som håller ordning på mina framsteg är sjukt motiverande för mig. Så jag tänkte försöka se om det hjälper att sätta in en liknande typ av word counter här på bloggen för mitt nästa projekt. Det skadar ju inte att försöka. Sätter målet på 80000 ord och jag hoppas uppnå de orden på lite drygt två månader, sista mars sätter jag som min "deadline". Vi får väl se var jag befinner mig när det datumet närmar sig!
Till top