biblioteket

BJVL: Out of the easy

Böcker jag vill läsa Permalink1
 
 
För det första - titta på det här omslaget! Fångade mitt intresse på en gång. Sedan läste jag vad boken faktiskt handlade om och blev väldigt nyfiken. Tydligen utspelar den sig på en bordell i New Orleans på 1950-talet. Den har fått bra betyg på Goodreads, så jag kommer nog köpa hem den här boken någon gång i framtiden.
 

Recension: Britt-Marie var här

Recensioner britt-marie var här Permalink1
 
 
Författare: Fredrik Backman

Utgivningsår: 2014
 
Handling: 
Britt-Marie är faktiskt inte passivt aggressiv. Det är bara det att smuts, repor och felaktigt organiserade besticklådor får henne att skrika på insidan. Hon har just lämnat ett 40-årigt äktenskap och liv som hemmafru, och det enda arbete hon kan få finns i Borg, ett finanskrisdrabbat litet samhälle vid en väg där allt utom den ölstinkande pizzerian är nedlagt eller till salu. Britt-Marie avskyr fotboll, Borg har inget annat än fotbollen kvar. Det är sannerligen inte början på en underbar vänskap.

Men när byns ungdomslag behöver en tränare så desperat att de till slut är redo att ge jobbet till vem som helst, då bryr de sig inte om petitesser som att hon absolut inte vill ha det. När Britt-Marie dessutom blir utbjuden på dejt av en polis och bryter handen i ett solarie finns det ingen återvändo.
 
Mitt omdöme:
Jag blir mer och mer övertygad om att Fredrik Backman är en av de bästa svenska författarna just nu. Hans böcker är så oerhört unika på något sätt. Man känner liksom direkt igen sättet berättelsen är skriven. Det är välbekant, på ett positivt sätt.
 
Jag blev jätteglad att Britt-Marie fick en egen bok. Hon var en av de karaktärer jag först tyckte väldigt illa om i Min mormor hälsar och säger förlåt. Sedan kommer ju mer fram, som det alltid gör. Som gör att man förstår henne lite bättre. Att få gå ännu djupare på henne som karaktär i den här boken tyckte jag väldigt mycket om. Hon är fortfarande oerhört enerverande många gånger, men man får samtidigt den här andra sidan av henne. Den som älskar och vill ta hand om de hon bryr sig om. Att allt hon någonsin gjort egentligen har varit för andra.
 
Sidokarktärerna är lika fantastiska som de alltid är i Backmans romaner, särskilt gillade jag Sami. Över lag tyckte jag alla funkade himla bra ihop, som en hel ensambel eller vad man säger. Det märktes hur mycket de brydde sig om varandra och om Borg, fast det knappt fanns någonting kvar. Och fotbollen sedan, som liksom håller ihop byn.
 
Skrivsättet är kvickt och roligt, som vanligt i Backmans böcker. Det är så många dråpliga och rappa meningar genom boken, särskilt i början, att det vackra nästan försvinner. Men bara nästan. Jag tänker hela tiden att Fredrik Backman skriver så himla kul, vilket han gör. Men han har samtidigt en oerhörd förmåga att fånga upp en när man läser med dessa vackra meningar som gör upp hela berättelsen. Så man skrattar och gråter och ler lite åt det fina.
 
Jag gillade inte den här boken riktigt lika mycket som En man som heter Ove, men Britt-Maries historia får ändå nästan full pott.
 

Tag: Liebster award

Frågor liebster award Permalink1
 
Bella taggade mig att svara på lite frågor. Tagen heter Liebster award, har inte hört talas om den innan men vi kör på! Lite regler:
 
Link back to the person that nominated you
Answer the questions given by the nominator
Nominate 11 other bloggers with less than 200 followers
Create 11 questions for the nominees
Notify all nominees via social media/blogs
 
 
1. Vi börjar enkelt. Vad läser du just nu och vad tycker du om den?
Jag är inne i en period där har har flera böcker på gång samtidigt, men jag läser mest aktivt i A cuckoo's calling. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den. Det är inte en genre som faller mig i smaken riktigt, men det är ju samtidigt JK Rowling som har skrivit boken.
 
2. Har du någon favorit som du ser fram emot i sommarens utgivning?
Har så himla dålig koll på vad som ska ges ut. Kommer inte tredje boken i Penryn and the end of days-serien ut någon gång ganska snart, i maj någon gång? Om det räknas som sommar? I så fall den! 
 
3. Det där med att hitta en skön läsställning är alltid ett problem, åtminstonde för mig. Hur brukar du sitta och läsa och hur brukar du lösa den eviga fajten mot obekvämligheten?
För det mesta sitter jag i min soffa, som är världens skönaste. Så det där med läsställning är oftast inte ett problem för min del.
 
4. Nämn en serie som du absolut inte kunde få nog av. Och nej, Harry Potter gills inte ;)
Tusan också ;)
Då får det nog bli Vampire Academy av Richelle Mead. Fullkomligt slukade de böckerna, är lite sugen på en omläsning faktiskt. Men tror jag väntar tills jag läst klart Bloodlines-böckerna.
 
5. Vilken var den senaste 5-stjärnor-boken du läste?
Livet efter dig av Jojo Moyes. Här finns min recension om ni vill läsa vad jag tyckte.
 
6. Vilken filmatisering av en bok var så dålig att den inte borde ha blivit filmatiserad?
Ugh, jag vet inte. Den första som dyker upp i huvudet är Percy Jackson, men jag vet inte om jag ens kan säga det eftersom jag inte klarade att se klart första filmen. Har försökt flera gånger. The picture of Dorian Gray var väl ingen höjdare heller, men jag har inte läst boken än så jag kan väl inte riktigt jämföra.
 
7. Favoritcitat från en bok du läst nyligen?
Åh, jag älskar att hitta fina citat! Tyvärr jag har inte noterat något särskilt i böckerna jag läst den senaste tiden, men jag lägger till alla jag hittar i min citat-kategori här på bloggen. Borde börja använda den kategorin lite flitigare, det finns ju så mycket fint.

Letade lite på Goodreads från böckerna jag läst på senare tid och hittade det här, återigen från Livet efter dig:

“Push yourself. Don't Settle. Just live well. Just LIVE.”
 
8. Vad fick dig att börja bokblogga?
Jag har alltid velat blogga och har haft flera ganska tråkiga bloggar i cirkulation. Jag har bloggat om konst och nagellack och om mitt liv i allmänhet. Inget har liksom funkat för mig, jag har lagt ner efter ett kort tag. Sen upptäckte jag booktube och även bokbloggar och kände att jag verkligen ville prova. Och jag tycker fortfarande att det är sjukt kul, såhär efter nästan fyra år. 
 
9. Vad har du för intressen utöver böcker och läsning?
Jag älskar att måla och rita. Jag skriver en del och i perioder tränar jag en hel del. Nu har det väl i och för sig gått ganska lång tid sedan jag tränade regelbundet, men senast igår införskaffade jag ett par nya löpskor. Nu ska jag börja träna inför ett color run i slutet av sommaren!
 
10. Marry, kiss or kill? Ron Weasley (Harry Potter), Peeta Mellark (Hunger Games) och Tobias "Four" Eaton (Divergent)
Lätt! Ron Weasley har varit min favorit sedan jag var nio år gammal, så det blir honom jag gifter mig med. Peeta får en kyss och Four få dö. Sorry.
 
11. Ditt absoluta favorithusdjur och varför?
Hund! Jag älskar hundar och saknar att ha en jättemycket. Vi hade en labrador när jag var yngre, men hon gick bort för några år sedan. Vet inte riktigt varför just hundar är en favorit, antagligen för att hon var en sådan stor del av familjen.
 
Sådär. Tack så mycket för att du taggade mig, Bella! Jag tänker faktiskt vara lite tråkig och tagga alla som vill göra den. Här kommer era frågor:
 
1. Hur ser fördelningen ut i din bokhylla, mest lästa eller olästa böcker?
2. Hur många böcker läser du just nu, och vilka?
3. Har du gett upp någon bok i år?
4. Vilken bok önskar du att du hade skrivit?
5. Anpassar du din läsning efter årstiden? Fluffigare böcker på sommaren, mörkare böcker på hösten till exempel.
6. Vad gör att du fastnar för en annan bokblogg?
7. Hur viktigt är omslaget för dig när du ska köpa en bok?
8. Vilken typ av inlägg gillar du mest att skriva? Hauls, recensioner, diskussioner etc.
9. Lånar du ut dina böcker?
10. Vilken bok borde alla läsa och vilken kan folk hoppa över?
11. Välj tre ord som beskriver den perfekta boken för dig.
 
Till top