biblioteket

Månadsupdate - Juni

Månadsupdate juni Permalink0
    
 
Månadens bästa bok: In the hand of the goddess
Månadens sämsta bok: Ingen direkt dålig bok, men Paper Towns om jag ska välja någon.
Månadens bästa karaktär: Alanna även denna månaden. Och George tyckter jag väldigt mycket om.
Månadens sämsta karaktär: Vet inte riktigt. Roger kanske?
Antal lästa böcker: 5
Antal lästa sidor: 1447
 
Kul att ha avslutat en serie! Min läslust har gått lite upp och ner under månaden, men nu känner jag verkligen för att läsa ännu mer under juli.

Recension: Paper Towns

Recensioner paper towns Permalink0
 
 
Författare: John Green

Utgivningsår: 2008
 
Handling: 
Quentin has always loved Margo Roth Spiegelman, for Margo (and her adventures) are the stuff of legend at their high school. So when she one day climbs through his window and summons him on an all-night road trip of revenge he cannot help but follow.

But the next day Margo doesn’t come to school and a week later she is still missing. Q soon learns that there are clues in her disappearance . . . and they are for him. But as he gets deeper into the mystery – culminating in another awesome road trip across America – he becomes less sure of who and what he is looking for.
 
Mitt omdöme:
Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här boken. Jag både gillar och ogillar den. Så vi börjar väl med det jag tyckte om.
 
Som vanligt tycker jag väldigt mycket om sättet John Green skriver på. Han är nog en av mina favoriter, rent språkmässigt. En salig blandning av humor och vackra meningar. Jag sitter och önskar om och om igen att jag någon gång ska kunna skriva så bra. Och just humorn var nog en av de bästa aspekterna med boken. Det var inte så att jag satt och skrattade hela tiden, men det är småsaker som gör texten väldigt rolig på sina ställen. Karaktärer som Ben bidrar också till flera roliga situationer.
 
Sedan gillade jag även vänskapen och dynamiken i gruppen mellan Q, Ben, Radar och så småningom Lacey. De var underhållade att läsa om och deras vänskap kändes verklig på något sätt.
 
Men det fanns tyvärr en hel del saker jag inte riktigt gillade, eller som jag kände ganska likgiltigt för. Margo kunde jag inte riktigt greppa och jag förstod väl egentligen inte vad som skulle vara så himla fantastiskt med henne. Q's besatthet av henne störde jag mig ganska mycket på. Och det var ett ganska stort störande moment, eftersom det är lite det boken bygger på. Jag tyckte även att det var lite synd att Q kändes väldigt lik båda huvudpersonerna från Looking for Alaska och An abundance of Katherines (vars namn jag har glömt). Det finns skillnader såklart, men de påminner om varandra.
 
Paper Towns gjorde inget större intryck på mig. En helt okej bok. Jag ser ändå fram emot att se filmen, tror den här berättelsen kan bli en rätt bra film.
 

Recension: Kärleken passerade här en gång

Recensioner kärleken passerade här en gång Permalink0
 
 
Författare: Peo Bengtsson

Utgivningsår: 2014
 
Handling: 
Samuels tillvaro rämnar när Johanna avslöjar att hon träffat en ny man. Medan hon snabbt går vidare in i sitt nya förhållande, står Samuel kvar i spillrorna av det liv han trodde skulle vara för evigt. Och hur blir det med barnen?
Samuel försöker orientera sig i en obekant värld, där han är pappa ena veckan och nästa vecka... vadå? Och var är vännerna? Theodor finns där, men deras vänskap är bräcklig. Vad återstår när kärleken har passerat?
 
Mitt omdöme:
Den här boken var ganska speciell. Jag vet inte varför egentligen, för ämnet den berör är ju väldigt vanligt och vardagligt om man kan säga så. Många har säkert upplevt något liknande själva. Språket var vackert men jag tror inte det var faktorn som gjorde det här till en ganska unik läsupplevelse.
 
Kanske är det faktumet att man som läsare kommer så otroligt nära inpå karaktärerna, särskilt Samuel. Man får verkligen allt, både i "nutid" och i tillbakablickarna. Och jag tror det är det jag gillade allra bäst egentligen. Jag hamnar liksom så djupt in i Samuels liv och tankar och känslor, att det känns som att de är mina egna. Och det har jag inte riktigt upplevt på samma sätt förut.
 
Under stora delar av boken kände jag att den trots det bara var okej. Jag kunde störa mig lite på Samuel ibland, att han och själva tonen i boken var så djupt sorgsen. Men sedan kom jag över det och förstår honom och hans känslor mer allt eftersom boken går. Och då märker jag att jag verkligen gillar honom, sina fel och brister till trots.
 
När jag läst ut boken tänkte jag att den här nog kommer fasta hos mig. Jag kommer bära karaktärerna och berättelsen med mig under en lång tid tror jag, trots att jag som sagt för det mesta bara tyckte boken var okej. Men den berörde mig helt enkelt, och då när jag slog ihop den efter sista sidan kände jag att jag verkligen älskade den. Tankar åt alla möjliga håll under berättelsens gång alltså, men jag kan absolut rekomendera den.
 
Till top