biblioteket

Recension: Vi är en

Recensioner vi är en Permalink0
 
 
Författare: Sarah Crossman

Utgivningsår: 2015
 
Handling: 
Sextonåriga Grace och Tippy är sammanvuxna tvillingar, förenade vid höften. De delar bokstavligt talat allt. De är två individer med egna känslor, rädslor och hemligheter, men ändå en. När familjen inte längre har råd med privatundervisning måste tvillingarna för första gången börja i en vanlig skola. Hierarkierna är stenhårda och korridorerna fyllda av nyfikna blickar, elaka viskningar och rykten. Men för första gången kan de skaffa riktiga vänner, och kanske till och med snudda vid något som tidigare varit otänkbart - den stora kärleken. Men så tvingas Grace erkänna att hon inte mår bra och plötsligt står tvillingarna inför ett omöjligt val.
 
Mitt omdöme:
Jag lyssnade på en översatt version av den här boken som ljudbok. Det ångrar jag faktiskt lite. Inte för att ljudboken var dåligt producerad eller uppläst. Inte för att översättningen var dålig. Men jag tror att jag förlorade något när jag inte läste boken fysiskt och i sitt ursprungsspråk. För jag har läst några passager nu i efterhand och de är fantastiskt vackra, och även om jag tyckte att boken kändes välskriven så har det där riktigt vackra gått förlorat lite.
 
Men jag kan ju bara "bedömma" boken i den version jag har tagit in den. Och jag gillade den. Vi är en var en helt okej bok. Dock tror jag inte att jag kommer minnas den särskilt länge. Den tog inte tag i mig lika starkt som jag hade hoppats helt enkelt. Men som sagt, väldigt välskriven och jag testar gärna annat av den här författaren.
 
Karaktärerna fastnade jag aldrig riktigt för. Inte någon av dem. De var liksom alla bara helt okej. Grace är ju den man får mest inblick i och jag gillade nog henne bäst i slutändan. Hon är så vänlig och det var intressant att se världen ur hennes ögon. Hennes relation med Tippy kändes som en väldigt fin och "vanlig" syskonrelation, trots att deras situation i allra högsta grad är unik. Men Tippy som individ kände jag aldrig någon starkare koppling till. Inte heller deras övriga familj och vänner. De var alla, som jag redan sagt, helt okej. Men mot slutet grät jag lite, lite grann. Så jag antar att jag faktiskt brydde mig lite om dessa karaktärer ändå.
 
Så ja, jag är en smula underväldigad av den här boken. Men den var ju samtidigt ganska bra, missförstå mig rätt. Bara inte riktigt så bra som jag hade förväntat mig.
 

Skriva: Funderingar kring redigering

Skriva skriva Permalink0
Eftersom jag inte riktigt vet vad jag vill göra med min NaNoWriMo-berättelse öppnade jag upp bok ett i serien istället. Kände att jag kunde gör mer nytta där. Och jag har aldrig redigerat en berättelse förut. Men nu har jag nått en punkt i min bok där jag måste sätta igång med det, vilket känns kul men även sjukt överväldigande. Så jag skapade ett nytt dokument där jag helt enkelt listade upp allt som behöver göras.
 
 
Ett axplock av min brainstorming session för en stund sedan.
 
Det känns väl fortfarande överväldigande, men jag är glad att ha något konkret att jobba på. Det jag ska göra nu är att göra någon sorts prioriteringslista bland dessa punkter. Tänker att jag går från stora ändringar till lite mindre. 
 
Hur brukar ni göra?
 
Förhoppningen är att ha gått igenom manuskriptet en vända innan året är slut och sedan skicka det till min kära syster, som har gått med på att beta-läsa det. Ska bli intressant att se vad hon säger, har aldrig visat mina texter för någon direkt. Men ja. Det är mycket att göra, och jag kommer säkert vara lite seg att sätta igång. Men jag är övertygad om att det kommer göra berättelsen mycket bättre. Vilket ju är det viktigaste.

Skriva: NaNoWriMo 2016 - Andra & Tredje veckan

Skriva nanowrimo 2016 Permalink0
 
 
Så då är vecka två och tre förbi. Och jag har knappt skrivit någonting alls. För närvarande ligger min berättelse på runt 4800 ord. Det känns nästan som att jag gett upp lite och det vill jag ju inte! Men jag tror faktiskt att det var ett misstag att hoppa rätt in i uppföljaren innan första boken är klar. Jag känner att jag inte hunnit planera tillräckligt. Jag återkommer hela tiden till första boken. Saker jag vill ändra där, utforska mer och utveckla. Så jag vet inte. Om inte annat har jag ju en början på bok nummer två. Ska fortsätta skriva på den under tiden som är kvar, men jag längtar ärligt talat mest efter att få sätta tänderna i bok nummer ett.
Till top