biblioteket

Månadsupdate: Januari

Månadsupdate januari Permalink2
 
Månadens bästa bok: Peter Pan
Månadens sämsta bok: -
Månadens bästa karaktär: Peter Pan
Månadens sämsta karaktär: För första gången är min bästa karatär även min sämsta, Peter här med.
Antal lästa böcker: 1
Antal lästa sidor: 207
 
En seg början på 2015. Fast jag gillade ju boken väldigt mycket, så det gör inte så mycket. Har även tagit mig igenom en bra bit av A storm of swords, men den får vara med i februaris månasupdate, när den är utläst.

Recension: Peter Pan

Recensioner peter pan Permalink1
 
 
Författare: J.M. Barrie
 
Utgivningsår: 1902
 
Handling: 
One starry night, Peter Pan and Tinker Bell lead the three Darling children over the rooftops of London and away to Neverland--the island where lost boys play, mermaids splash and fairies make mischief. But a villainous-looking gang of pirates lurk in the docks, led by the terrifying Captain James Hook. Magic and excitement are in the air, but if Captain Hook has his way, before long, someone will be walking the plank and swimming with the crocodiles...
 
Mitt omdöme:
Jag har alltid älskat berättelsen om Peter Pan, även om jag inte läst själva boken tidigare. Disney-filmen avgudade jag som barn, jag var smått besatt av Hook med Robin Williams, och versionen från 2003 är en av mina favoritfilmer. Och någonting som slog mig ganska tidigt när jag läste boken, var vilken obehaglig karaktär Peter Pan faktiskt är. För samtidigt som han var det absolut bästa med boken, han är modig och kul, så är han också en sådan oerhört ledsam karaktär. Han styr med järnhand, de försvunna pojkarna beskrivs ofta som att de är rädda för honom. Det var intressant, och gav en mer nyanserad bild av honom än vad jag haft tidigare.
 
Jag tyckte jättemycket om berättandet. Språket är vackert, och historian är full av äventyr och action. Ett riktigt äventyr. Någonting annat jag verkligen gillade var hur många lager som finns i den här berättelsen. Man skulle kunna disskutera hur mycket som helst, som liksom ligger bakom den skrivna texten. Vem är Peter, och varför växer han aldrig upp till exempel? Just det vet jag att det har spekulerats massor i, huruvida han kanske faktiskt till och med är död. Det är lätt att förstå varför den här boken har fortsatt att bli läst under alla dessa år.
 
Jag har väl egentligen inte mycket mer att säga egentligen. Mer än att jag fortsätter att älska den här berättelsen, och nu är jag väldigt sugen på att plocka fram någon av de filmatiseringar jag tycker så mycket om.
 

Sådant som gör en glad

Nytt och lånat a natural history of dragons Permalink1
 
 
Jag bor i ett ganska litet samhälle. Vi har en bokhandel och den gör mig ständigt så överraskad med sitt utbud. Igår hade jag lite tid att slå ihjäl och bestämde mig för att spendera en stund där. Precis innan jag ska gå upptäckte jag den här i en av hyllorna. I slutet av december bloggade jag om just den här boken. Omslaget är typ det finaste någonsin och berättelsen låter riktigt spännande. Kunde inte låta den stå kvar där i bokhandeln.
Till top